lördag 23 mars 2013

Blomstrande läckerheter - ätbara blommor


Jag håller som bäst på att planera köksträdgården och tänkte i år att jag även skulle plantera ätbara blommor till sallader och dekorering.

Många blommor i trädgården är faktiskt både vackra och välsmakande men det gäller att ta reda på vilka som är ätbara eftersom också många är giftiga*. Att blanda dem i salladen blir en underbar färgklick som drar till sig gästernas blickar och beundran. Smaken varierar och några är starkt aromatiska medan andra inte smakar så mycket alls men är vackra till dekoration.

En varning är dock på sin plats: var säker på vad det är för blomma du stoppar i dig, att det inte är giftiga och inte är besprutade med diverse giftiga ämnen. Är du osäker - kolla upp sorten i en Flora. Undvik också att plocka blommor som växer nära trafikerade vägar. Blommor köpta i butik ska man heller inte äta. De kan vara preparerade med diverse otäcka kemikalier. Tänk också på att inte överdosera, då kan blommornas bitterhet slå ihjäl den goda maten.


Här är några ätliga blommor från trädgården:

Ringblomma ´Calendula officinalis´

Ringblomman är effektfull att använda som färgklick på maten eller i salladen. De är även fina att blanda i kokt ris och pasta. Ta loss alla strålblommorna och strö dem över maten. De går också att torka och man vill spara lite färg till vintern. Torka dem genom att bre ut dem i botten av en luftig korg eller lägg ut dem på lite tidningspapper. 

Ringblomman är ettårig och mycket lättodlad. Den frösår sig gärna. Har man ringblommor ett år kommer de ofta tillbaka året därpå.Indiankrasse ´Tropaeoleum majus´

En riktig färgklick i maten. Hela växten går att använda i matlagning. Riktigt välsmakande dessutom. Blad och blommor smakar lätt pepprigt och passar  bra i sallader till grillat och mat med mycket kryddor. Läckert ihop med avokado. 

 Omogna frön kan läggas in som kapris.

Indiankrasse finns i många färger, från mörkt rött, över orange och aprikos till krämvitt. Också bladen kan se annorlunda ut. Vissa sorter har nästan svart blad, andra kan ha vitbrokiga blad. 

Mycket lättodlad. Jorden bör inte vara för kväverik. För mycket av det goda ger mer blad än blommor.Gurkört ´Borago  officinalis´

Gurkörtens blå blommor är mycket användbara till det mesta. Förutom att de blir en fin färgklick i salladen kan kan också ha dem flytande i bålen eller bara lägga dem i saftglaset. Den smakar svagt av gurka och har en blå-lila färg. Servera förslagsvis blommorna strösslade över grön sparris med riven citron. Gott är det också i en sillinläggning eller i en pastasås. Vill man spara dem till senare på året kan frysa in dem i istärningar. Mycket raffinerat. 

Trivs nästan överallt. Blir stor och ståtlig och plantan blir helt översållad med blommor på sensommaren. Den frösår sig gärna och har man en gång sått gurkört återkommer den därför år efter år, men kanske inte på samma ställe.

Ros ´Rosa´

Blommorna har en lite parfymerad smak som passar i sötsaker. Rosenblad kan användas i te, likör, marmelad eller kanderas. Smaksätt fruktsallad med rosenblad och lite hallonlikör. Rosenbladen är också vackra och doftar gott. De kan användas som dekoration på tallriken eller varför inte blanda dem i salladen. De kan också användas till rosengelé och rosendricka. 
De flesta gammaldags rosor är lättodlade. De är oftast de gamla sorterna som har så där härligt doftande blommor. Jorden får gärna vara aningen lerblandad. Då trivs de bättre.


Daglilja ´Hemerocallis´

Att en så vanlig trädgårdsväxt som dagliljan är ätlig tänker man inte på. Den har en mild och lite blommig smak. Den magnifika blomman är läcker att ha som dekoration i salladen eller på tallriken. Särskilt läckert blir det att lägga upp några dagliljor i olika färger som garnering på serveringsfatet. 
De gammaldags dagliljorna trivs i de flesta jordar. Särskilt den gula dagsliljan är lättodlad. De nyare hybriderna ställer lite större krav på jordkvaliteten.

Kryddtagetes ´Tagetes tenuifolia´

Förutom att vara en färgklick i rabatten är kryddtagetes god och ätlig med små blommor och flikigt bladverk som doftar underbart och har citrus-liknande smak. Det är en spännande kryddväxt där hela växten kan användas i matlagningen. Både blad och blommor smakar och doftar tydligt av citron. Blommorna används främst som dekoration färska i sallader, till såser, fisk eller desserter.

Kryddtagetes är en ettårig blomma som blir upp till en halvmeter hög. Blommorna är gula, orangeeller röda beroende på sort. Den blommar ymnigt med många små blommor och den rikliga blomningen pågår hela sommaren. 

Plockar man bort vissna blommor, så  blommar den ännu rikligare. Bladen är ganska oansenliga, ljust gröna och flikiga. Kryddtagetes trivs bäst i full sol.

I grönsakslandet håller kryddtagetes en del ohyra borta, eftersom insekterna förvirras av den starka doften. Pensé/Viol ´Viola´

Alla penséer och violer är ätliga. Blommornas smak är mild och lite söt. Sagolika på tårtor och passar att strö över omelett. 

Frys in blommor i iskuber eller låt dem flyta i en bål. 
Pelargon

Alla pelargoner är ätliga. Från vanliga pelargoner används blommorna, gärna som dekoration i matiga sallader. Av doftpelargoner kan man använda hela växten till smaksättning.
Krysantemum

En populär växt i asiatisk matlagning. Man skördar och äter de späda skotten när de är omkring 10 cm höga. De äts anrättade, kokta, stekta eller wokade och hela växten har en kraftig smak och stark doft. Även blommorna är ätliga.


Sommarnejlika

Kronbladen är ätliga och har en kryddig, ibland pepprig smak. Undvik den vita basen som kan vara bitter. Vackert på asiatisk mat och på en mörk chokladkaka.

Gökärt

Gökärt växer vilt i naturen och är en söt liten lila-rosa blomma. Den kan förväxlas med vårärt som till skillnad från gökärt har en grenig stjälk och sju par blad. Gökärten har istället en platt stjälk med smalare ljusgröna långspetsade blad. 
Själva blomman smakar lite som sockerärt och är god att ha i en grönsallad, potatissallad eller bara sprinkla över maten.Rödklöver

Rödklöver doftar både gott, är fint i en bukett och innehåller massor av nyttigheter. Bland annat kan man hitta kalcium, B-vitamin, C-vitamin, krom, magnesium, kalium och fosfor. Dessutom innehåller den aminosyror som gör den till ett utmärkt proteintillskott som kroppen lätt tar upp. 

Bladen kan man göra exempelvis pesto på eller ha i en sallad. Blommorna är vanligt att göra te-avkok på. Blanda förslagsvis ner i en quinoasallad, en vanlig sallad eller tapenade.Zucchini/squash- och Pumpablomma

Blommorna från zucchini eller squash och pumpa är inte bara vackra utan kan också ätas. Blommorna blir stora och gula och går alldeles utmärkt att fritera, steka, panera eller fylla. I Sydeuropa är de uppskattade och där säljs de vackra blommorna på torgmarknaden. Man kan fritera blommorna som de är, eller fylla dem med färs eller svamp. Bland annat är de goda att fylla med mozzarella eller doppa i en krispig pannkakssmet och steka. 

Det gula på blommorna har en söt, knäckliknande smak. Det gröna är däremot beskt och smaken blir därför bäst om man kan skära bort en del av det. När man plockat blomman bör man öppna dem och ta bort pistillen – den är ganska grov och inte så rolig att tugga på.


Kryddväxter 

Kryddväxter är inte bara aromatiska blad. Blommorna går också att äta. Från kryddträdgården kan man plocka blommor av exempelvis mejram, salvia och timjan, men också av rosmarin som inte är härdig. Många har blommor som går i blått eller lila. Gräslök har rosa-lila runda blommor som smakar söt mild lök och är mycket dekorativa. Det är vackert att sprinkla dem över salladen. Det förhöjer också smaken. 

Kryddväxter vill stå soligt och trivs i torrare lägen och i någorlunda väldränerad jord.Lavendel ´Lavandula´

Med en stor sats lavendelsocker kan man baka lavendelskorpor året om. Blåbärs- och lavendelparfait är en lila dröm. Prova lavendel i mat istället för timjan och rosmarin.  

Ytterligare några ätbara blommor:

Begonia (hirtella), Blåklint, Blåklocka
Cikoria
Fläder, Fuchsia
Isop
Kamomill
Malva, Maskros
Nate, Nejlika
Rucolablommor, Rädiseblommor
Solros, Stockros, Svinmålla, Syrèn
Tulpan, Tusensköna
Veronica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar