tisdag 26 mars 2013

Nyskördad färsk sparris

Har kommit över nyskördad färsk sparris!
Finns det något ljuvligare så här i början på våren?

Per Morberg brukar veta hur det ska smaka så jag prövar hans enkla men goda recept. Själv föredrar jag dock att också strö lite nyriven permasan över de små läckerbitarna!




Per Morbergs färska sparris

Antal portioner: 4

Ingredienser
1 kg grön eller vit färsk sparris 
2 tsk salt

Servering
smör citron
(permasan)


Gör så här

1. Skala sparrisen från knoppen och nedåt så att inga hårda skal är kvar. Skär av ett par centimeter längst ner. Obs! Grön sparris och nyskördad vit behöver inte skalas.
2. Fyll en stor, vid kastrull med vatten, tillsätt saltet och låt koka upp.
3. Lägg i sparrisen och låt koka tills den känns mjuk. Koktiden varierar beroende på hur nyskördad sparrisen är: nyskördad cirka 5 minuter, äldre sparris 10–15 minuter. Vit sparris kan behöva koka 20 minuter. Känn efter med en sticka och provsmaka mot slutet av koktiden.
4. Servera sparrisen med rört smör och eventuellt lite citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar