onsdag 27 mars 2013

Maten som utmanar fettet

Våren är här och det är dags att tänka på hälsan och så även vikten. I den egna trädgården finns det faktiskt sånt som hjälper oss att både dämpa aptiten och öka på förbränningen! Här är sju exempel som kanske kan hjälpa till på viktresan...
Äpplen

Frukt och grönsaker innehåller mycket vatten och fibrer, och är därför bra ur mättnadssynpunkt. Men forskning har visat att äpplen är särskilt effektiva för bantare. När ett äpple bryts ner produceras nämligen hormonet GLP-1, som skickar signaler till hjärnan att du är mätt.
En amerikansk studie visar dessutom att den som äter ett äpple före måltid äter uppemot 15 procent färre kalorier.

Chili

En halv tesked hackad chilipeppar kan räcka för att minska din aptit, visar en studie. Capsaicin, ämnet som ligger bakom chilipepparns hetta, minskar hunger - samtidigt som den ökar din energi.

Grönt te

Grönt te innehåller catechiner, ett ämne som stimulerar kroppen att bränna fett och kalorier snabbare. Teet innehåller också antioxidanter som tros ha en effekt på hormonet leptin, som påverkar din aptit.

Citron

Citroner innehåller pektin, som saktar ner matsmältningen så att du känner dig mätt längre. En amerikansk studie visar också att citronsyra och pektin kan bromsa upptaget av socker efter en måltid, och därmed hålla borta de blodsockerdippar som kan leda till småätande. C-vitamin hjälper oss även att producera karnitin – en aminosyra som hjälper kroppen att bränna fett.

Vitlök

Ämnet allicin, som ligger bakom vitlökens starka doft, stimulerar hjärnans mättnadscentrum, och kan därför minska hungerkänslorna.

Ägg

Protein spelar en viktig roll när det kommer till mättnad – och kvaliteten på äggprotein är den högsta av alla livsmedel. En rapport i Journal of American College of Nutrition visar att de som åt äggröra till frukost åt färre kalorier under resten av dagen.

Sjögräs

Att starta dagen med sjögräs kan dämpa hungerskänslornaa med 30 procent, och hålla dit mätt ända fram till lunch, enligt en holländsk studie.
Källa: Daily Mail

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar